6 december 2021

Voorwielmotor, achterwielmotor of middenmotor?

In je zoektocht naar een elektrische fiets kom je voor veel keuzes te staan. Één daarvan is welk type motor wil je? Er zijn 3 soorten: de voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor. Welk type het beste bij je past, is afhankelijk waarvoor je de e-bike gaat gebruiken. We hebben de voor- en nadelen van elk type op een rijtje gezet.

Voorwielmotor:

Met een voorwielmotor heb je het gevoel dat je vooruit getrokken wordt. Door de rotatiesensor is de ondersteuning constant hetzelfde. De rotatiesensor meet namelijk alleen of je trapt en niet hoe hoeveel kracht er wordt gezet. Doordat de versnellingsnaaf in het achterwiel in combinatie met een gesloten kettingkast, is een E-Bike met voorwielmotor heel onderhoudsvriendelijk. De voorwielmotor wordt vaak gekozen door stadfietsers en schoolfietsers, omdat hij vooral geschikt is voor een vlak landschap en korte afstanden.

Voordelen:

-          Goedkoopste in aanschaf

-          Eenvoudig in gebruik

-          Onderhoudsvriendelijk

Nadelen:

-          Minder krachtig

-          Zwaarder sturen

-          Minder stabiliteit

-          Constant dezelfde ondersteuning

 

Achterwielmotor:

Met een achterwielmotor heb je het gevoel alsof je met de wind in je rug fietst. Door de trapkrachtsensor is deze motor erg geschikt voor fietsen in heuvelachtig gebied. De fietst voelt minder stabiel aan, doordat het achterwiel zwaarder is. Een E-bike met achterwielmotor wordt vaak gekozen voor recreatief gebruik en woon- werkverkeer.

Voordelen:

-          Natuurlijke ondersteuning

-          Krachtig

-          Nauwelijks hoorbaar

Nadelen:

-          Duurder in aanschaf dan een voorwielmotor

-          Door het zwaardere achterwiel is optillen lastiger

 

Middenmotor:

De middenmotor is de meest gekozen motor voor e-bikes. Door de stabiele gewichtsverdeling is de fiets heel wendbaar. De ondersteuning voelt heel natuurlijk aan. Met een trapkrachtsensor wordt de ondersteuning nauwkeurig berekend. Doordat de middenmotor geschikt is voor alle doeleinden, wordt hij vaak gekozen voor recreatief gebruik en woon-werk fietsers.

Voordelen:

-          Krachtig

-          Stabiel doordat het gewicht goed verdeeld is

-          Natuurlijke ondersteuning

Nadelen:

-          Duurste in aanschaf

 

Webdesign: Media Solutions B.V.