11 oktober 2023

Tips voor je accu in de winter

Van een elektrische fiets is je accu één van de belangrijkste onderdelen. Vooral in de winter kan je e-bike wel wat extra aandacht gebruiken. Door de kou kan de actieradius minder groot worden. Zodra te temperatuur weer stijgt, vergroot ook de actieradius weer. Om te zorgen dat je accu zo lang mogelijk meegaat, hebben we tips om je accu zo goed mogelijk de winter door te helpen.

Belangrijke tips om de accu te beschermen tegen de kou:

- Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. De temperatuur kan ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, je de accu gewoon kunt opladen.

- Verleng de levensduur van je accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren.

- Staat jouw e-bike vaak buiten in de kou? Neem dan de accu mee naar binnen, zodat deze niet te koud wordt en de actieradius optimaal blijft.

- Berg je accu nooit leeg op. Wanneer je de e-bike in de winter niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat je deze opbergt. Wanneer je de accu langer dan 2 maanden laat liggen is het belangrijk om de accu even bij te laden, zodat deze weer in een actieve modus komt.


Overige tips voor optimaal en veilig gebruik van jouw e-bike in de winter:

- Plan een onderhoudsbeurt in. Wij controleren of je e-bike nog in orde is: zijn de remblokken niet versleten en heb je voldoende profiel op je banden?

- Controleer je verlichting. In de wintermaanden is het extra belangrijk om te zorgen dat je goed zichtbaar bent.

- Zorg voor een goede bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra accuverbruik, een te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. 

- Gebruik een lage ondersteuning bij het wegfietsen vanuit stilstand. Bij een hoge ondersteuningsstand wordt er extra veel van de accu gevraagd, wat zorgt voor een sneller verbruik.

Webdesign: Media Solutions B.V.